Scroll Top
ΑΡΘΡΑ
Ενημέρωση
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Νέοι και ευκαιρίες στον κλάδο του ανελκυστήρα»
petak

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Νέοι και ευκαιρίες στον κλάδο του ανελκυστήρα»

Πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2022 με μεγάλη επιτυχία  ημερίδα με θέμα «Νέοι και ευκαιρίες στον κλάδο του ανελκυστήρα» την οποία διοργάνωσε η Π.Ε.Τ.Α.Κ (Πανελλήνια Ένωση Ανελκυστήρων & Κυλιόμενων Κλιμάκων).

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν  κυρίως οι επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες για τους νέους στον κλάδο του ανελκυστήρα, αλλά και η αναγκαιότητα  ενεργοποίησης του Ενιαίου Ψηφιακού Μητρώου Ανελκυστήρων για τους (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) 425.000 εγκατεστημένους ανελκυστήρες, που εξυπηρετούν καθημερινά 6 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς και η ένταξη του ανελκυστήρα στην ταυτότητα κτιρίου για όλα τα ακίνητα.

Στην έναρξη της ημερίδας  ο κ. Παναγιώτης Ζήκος, πρόεδρος, Π.Ε.Τ.Α.Κ.  αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις της Ένωσης, όσο αφορά στην αναγκαιότητα να εφαρμοστεί καλύτερα η πιστοποίηση των ανελκυστήρων, καθώς και την ανάγκη να λειτουργήσει το νέο ψηφιακό Μητρώο με στόχο να δηλωθούν και να καταχωρηθούν όλοι οι ανελκυστήρες που υπάρχουν σήμερα από τους ιδιοκτήτες.

Ενίσχυση του κλάδου των κατασκευών.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν 500 εκατ. ευρώ είναι η συνεισφορά του κλάδου του ανελκυστήρα στο ελληνικό ΑΕΠ και ο κλάδος παρουσιάζει πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης, με πολλούς εγκατεστημένους ανελκυστήρες, 425.000 σύμφωνα με τα στοιχεία, που εξυπηρετούν καθημερινά 6 εκατ. συνανθρώπους μας. Επισήμανε, την βούληση του υπουργείου για την ενίσχυση του κλάδου της κατοικίας και τον κλάδο των κατασκευών που έχει ως αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να ψηφιστεί, ένα νέο νομοθετικό υπόμνημα του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο θα ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο τομέας της οικοδομής, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, οι οποίες προβλέπουν παράταση της αναστολής του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και της αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα κτίσματα μέχρι το τέλος του 2024, καθώς και παράταση για δύο ακόμη φορολογικά έτη της έκπτωσης του 40% των δαπανών για ανακαίνιση και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων από το φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών.

Απλούστευση διαδικασιών καταχώρησης στο μητρώο ανελκυστήρων.

Η κ. Κατερίνα Οικονόμου – Δ/ντρια της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε σε ένα κείμενο με το οποίο η Γενική Γραμματεία επικεντρώνεται στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο και στην επιδίωξη να δοθούν περισσότερα κίνητρα εξειδικεύοντας τις λειτουργίες του ενιαίου ψηφιακού μητρώου ανελκυστήρων, το οποίο θεσπίστηκε με τον νόμο 4712 του 2020 και με τον οποίο θα απλουστευθεί σειρά διαδικασιών από την καταχώρηση μέχρι την παρακολούθηση των ελέγχων και της συντήρησης των ανελκυστήρων.

Επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες για τους νέους στον κλάδο του ανελκυστήρα.

Η ημερίδα επικεντρώθηκε επίσης στις επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες για τους νέους στον κλάδο του ανελκυστήρα, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία με ευρύτατη χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Ο κ. Παναγιώτης Ζήκος για το θέμα της εκπαίδευσης σημείωσε ότι: «η ΠΕΤΑΚ θέλει να βοηθήσει την πολιτεία και να παράσχει υλικοτεχνική υποδομή που έχουμε στις εταιρείες μας για την εκπαίδευση ή να δώσουμε υλικοτεχνική υποδομή στα ΕΠΑΛ, στα ΙΕΚ, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ασχολούνται με την εκπαίδευση των νέων στον ανελκυστήρα για να γίνει καλύτερη η εκπαίδευσή τους, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο». Αναφέρθηκε επίσης, στην ακαδημαϊκή διασύνδεση μεταξύ του κλάδου και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. ‘Αγγελος Συρίγος, στον χαιρετισμό του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ένταξη ενός συμπληρωματικού μαθήματος για τεχνικούς ανελκυστήρων στα πρότυπα ΕΠΑΛ, καθώς και την εισαγωγή μετα-λυκειακού έτους μαθητείας για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Ως προς τα ΙΕΚ, ο υφυπουργός Παιδείας προσέθεσε τον εμπλουτισμό του μητρώου των εκπαιδευτικών και με τη βοήθεια της Π.Ε.Τ.Α.Κ., ώστε να αναβαθμιστούν τα εργαστήρια στα τρία ΙΕΚ που διδάσκουν τη σχετική ειδικότητα και να αναθεωρηθεί το πρόγραμμά τους.

Ο κ. Κώστας Κουκούντζος, αντιπρόεδρος Π.Ε.Τ.Α.Κ,  αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Π.Ε.Τ.Α.Κ. προσκάλεσε όλους τους φορείς να συνεργαστούν για την καλύτερη εξέλιξη του κλάδου, αλλά και την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας του ανελκυστήρα.

Ο  κ. Κυριάκος Φιλίνης, Policy Analyst του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΣΕΒ, που ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τους φορείς κατάρτισης τους, με αποτέλεσμα την επιτυχή εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και την απορρόφησή τους σε επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με ποιοτικές συνθήκες.

Ο κ. Χρύσανθος Γκολώνης μέλος της Π.Ε.Τ.Α.Κ.  υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει σύνταξη σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και σύγχρονων εγχειριδίων σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις ανάγκες των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Αλέξανδρος Φλέγγας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας (ΟΗΕ), δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για την αποφοίτηση των νέων στον κλάδο του ανελκυστήρα κατέληξε ότι είναι απαραίτητοι οι διπλάσιοι απόφοιτοι στους τομείς εκπαίδευσης και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης των ΙΕΚ.

Ο κ. Λάζαρος Ασβεστόπουλος, επισήμανε ότι το πρόβλημα στον κλάδο έγκειται στο ότι δε γνωρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί του κλάδου, ηλεκτρολόγοι εν προκειμένω, σε βάθος τον κλάδο του ανελκυστήρα. Υπογράμμισε ότι ο κλάδος του ανελκυστήρα δεν έχει ανεργία και προσφέρει ικανοποιητικές αμοιβές, αλλά λείπει η ανάλογη ενημέρωση στους μαθητές και η διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο γνωστικό αντικείμενο του ανελκυστήρα.

Ο κ. Παρασκευάς Μιχαηλίδης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, εκπαιδευτικός συμπλήρωσε ότι αν υπήρχαν αρκετοί μαθητές και σπουδαστές, θα υπήρχαν και περισσότερες σχολές. Από την εμπειρία του συμπλήρωσε ότι περισσότερο από το 80% εκείνων που έχουν τελειώσει την ειδικότητα και έρχονταν να εξεταστούν στο τμήμα του για να λάβουν την πιστοποίηση, έρχονται σε πρακτική επαφή με τον ανελκυστήρα μετά από 4 εξάμηνα.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Βούτσινος, γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων πρότεινε την εφαρμογή μίας δοκιμαστικής εισαγωγής μαθήματος των ανελκυστήρων στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ειδικοτήτων ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού στα πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, καθώς και για το 2024-25 μία δοκιμαστική εισαγωγή ειδικότητας τεχνικού ανελκυστήρα, στην οποία θα μπορούν να εγγραφούν μαθητές του μηχανολογικού και του ηλεκτρολογικού τομέα. Όλα αυτά προφανώς απαιτούν σύνταξη και εφαρμογή ενός νέου προγράμματος σπουδών, όπως σημείωσε.