Σύχρονος Ανελκυστήρας
Κάθε επιβάτης που εισέρχεται στον θάλαμο ενός ανελκυστήρα, και ανάλογα την ευαισθησία που αισθάνεται ως προς τις μετακινήσεις του, αξιώνει ένα επίπεδο ασφάλειας. Η ασφάλεια αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο τρόπος κατασκευής του ανελκυστήρα, το έτος εγκατάστασης, τα υλικά κατασκευής, η ποιότητα της συντήρησης και διάφορα άλλα.
Σε έναν παλιό ανελκυστήρα, που έχουν παρέλθει, από το χρόνο εγκατάστασής του 20, 30 ή και σαράντα χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε η αξιοπιστία του, η απόδοσή του και η λειτουργικότητά του ως ηλεκτρο-μηχανολογική εγκατάσταση θεωρούνται επιεικώς αμφισβητήσιμες. Τα στοιχεία της εγκατάστασης είναι παρωχημένης τεχνολογίας, τα ανταλλακτικά είναι δυσεύρετα και οποιαδήποτε επισκευή ή επέμβαση εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ‘πεταμένα λεφτά’ μιας και δεν προσφέρουν τίποτα στην ασφάλεια του επιβάτη πάρα μόνο επιμηκύνουν, άγνωστο για πόσο, την χαμηλής ποιότητας λειτουργία του.
Είναι όπως θα επιλέγαμε, αν ήταν δυνατόν, την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου για έναν νέο οδηγό, ώστε η ενεργητική και η παθητική του ασφάλεια να μπορεί να καλύψει την απειρία του σε περίπτωσή ανάγκης ή έστω ένα αυτοκίνητο πενταετίας. Το τελευταίο με τα εκσυγχρονισμένα συστήματα πέδησης θα σταματήσει με τις ελάχιστες συνέπειες για τον επιβάτη σε περίπτωση ατυχήματος.
Αναλογικά τα ίδια ισχύουν και για τον σύγχρονο ανελκυστήρα ως προς την ασφάλεια.
Η ισχύουσα νομοθεσία περί ανελκυστήρων (ΦΕΚ 2604 /Β΄/22.12.2008 , ΦΕΚ 2760/Β΄/03-07-2019), η Ευρωπαϊκή οδηγία 95/16/ΕΚ και τα αντίστοιχα πρότυπα που διέπουν τη λειτουργία των ανελκυστήρων και των ανυψωτικών μηχανημάτων προδιαγράφουν συγκεκριμένα τι χρειάζεται να διαθέτει ένας ανελκυστήρας ή ένα αναβατόριο για να παρέχουν ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας ανεξάρτητα με την παλαιότητα εγκατάστασής του.
Οι παρεμβάσεις που προδιαγράφονται από τη νομοθεσία, πέρα από την λειτουργική αναβάθμιση και την βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας, που έχουν τον πρώτο λόγο, καθιστούν τον ανελκυστήρα ικανό να περάσει τους υποχρεωτικούς ελέγχους ώστε να πιστοποιηθεί και να χρησιμοποιείται πλέον με την έγγραφή εγγύηση τόσο του συντηρητή αλλά και του μηχανικού επιθεωρητή που διεξήγαγε τον έλεγχο και εξέδωσε το πιστοποιητικό του.
Με την κατάθεση του εν λόγω πιστοποιητικού στο Δήμο έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία της συμμόρφωσης του ανελκυστήρα με τη Νομοθεσία, και ο επιβάτης καλύπτεται απόλυτα νομικά αλλά κυρίως ουσιαστικά ως προς την ασφάλεια.